Kahvaltı menülerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan bal, öksürük, kabızlık ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde doğal
ilaç olarak kullanılabiliyor. İçerisindeki vitamin, mineral ve aminoasitler ile
çocukların gelişiminde faydalı olan bal, kanseri önleyerek vücuttaki zararları
mikropları kırıyor.
Arıların çiçeklerden, meyve tomurcuklarından, yuttukları
nektarın, invertaz enzimi sayesinde değişime uğramasıyla oluşan bal, mide
bağırsak gazlarını izole ediyor. Özellikle kış aylarında meydana gelen yüz
felcini de önleyen bal, böbrek hastalarının tedavisinde de kullanılıyor. Gargara
yapıldığı zaman diş etlerini de kuvvetlendiren bal, vücuttaki halsizliği
atıyor.
Bal bakteri barındırmaz.
Bütün canlıların yaşamlarını devam ettirebilmek için bir miktar neme ihtiyacı
vardır. Bakteriler balla temas ettiklerinde nemden yoksun kalır ve yok olurlar
ayrıca balın asidik tepkisi de bakterilerin yaşaması için uygunsuz bir ortam
oluşturur.
İnsan vücudunu etkileyen
birçok mikroorganizma balda yok olur. Bal içinde bakteri barındırmamakla kalmaz
aynı zamanda bir bakteri yok edici olarak kullanılır. Örneğin Antibiotiklere
karşı dirençli olduğu bilinen MRSA ( Metisiline Reziztans Staf Aureus)
bakterisinin bala karşı koyamadığı tespit edilmiştir.
Dr. W.Sackett bal sayesinde
tifo mikroplarını 48 saat içinde yok etmiştir. Dizanteri mikropları 10 saat
içinde ölmüştür. (Murray Hayt ,The World of Bees ,Coward Mcnann Inc ,N.Y. s.185
)
Vücutta kemik ve dişlerin
teşekkülünde önemli rol oynayan minerallerin balda bulunuşu kansız kalmış
şahıslar, büyüme ve gelişme çağındaki gençler ve her yaşta insanların
beslenmelerinde önemli rol oynamaktadır.
Balda şimdiye kadar oniki
değişik enzim olduğu saptanmıştır. Enzimsiz yaşam mümkün olmazdı enzimler bütün
biyokimyasal süreci organize eder, yönetir, düzene koyar ve hızlandırır
hastalıkları iyileştirir. Balın içerdiği Magnezyum damarlarda kanın
pıhtılaşmasını önler,ayrıca stresin olumsuz etkilerinden korur. Potasyum
bağırsak adalelerinin faaliyetini hareketlendirir. Ayrıca sindirim için
polenlerde önemlidir. Araştırmalarda alınan sonuca göre çiçek polenleri ince
barsak mukozasında dolaşımı hareketlendirir. Dahası balı yedikten 20 dk. Sonra
bağırsak cidarının bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve besinler yoluyla
alınan zararlı maddelerin etkisinden koruyan maddeler barsakta serbest
bırakılmasında etkili olur. Balda ayrıca vücudun ancak az miktarda üretebildiği
Chocin maddesi vardır. Bu nedenle bu madde vücuda günde iki, üç gram
verilmelidir. Chocin karaciğerin yağ metabolizmasını ayarlar ve bu organın yağ
bağlamasını önler. (http://www.genetikbilimi.com/gen bilim/dogalilacbal.html)
Amerikan Dental Araştırmalar
Birliğinin İllinois Chicago da düzenlenen ‘Oral Sağlık İçin Yararlı Yiyecekler’
konulu sempozyumda, balın diş çürüğünü önlediği ortaya konmuştur. Yeni Zelenda
Waikata Üniversitesi Biyokimya uzmanı Bal Araştırma Ünitesi başkanı Doç.
Dr.Peter Molan diş çürüğünden sorumlu bakterilerden Streptococcus mitis,
Streptococcus Sabrinus ve Lactobacillus casii'nin ürettikleri asit miktarını
balın önemli ölçüde azalttığını belirtmiştir. Bu durumun balın dental plaktaki
dextran üretimini engellediğinden kaynaklandığı ve baldaki bir enzimin Hidrojen
Peroksit ürettiği görülmüş bunun balın antibakteriyel etkisini artıracağını
böylece dişetinin enflamatuar enfeksiyonlarının tedavisinde balın bu etkisinden
faydalanılabileceği bildirilmiştir. Anti enflamatuar kompenentleri sayesinde
şişliği ve ağrıyı azaltan özelliği ile balın yaraları iyileştirme konusunda
mükemmel +bir sonuç verdiği saptanmıştır. (http://www.dentalgazete.com/)
Rota Virüs, E.Coli,
Salmenalla gibi mikroorganizmaların sebep olduğu, ani ishal ve kusmalarla
başlayan AKUT GASTROENTERİT’in yılda 0-5 yaş arası 500 milyon çocuğu ölümle
tehdit ettiği belirtilmektedir. Son elli yıldır ishalli hastalara serum
takılıyor, hasta damar yoluyla tedavi ediliyordu. Bunun pıhtı oluşması ve
herhangi bir damarı tıkaması gibi sakıncalarının olduğu belirtilmektedir. Son
zamanlarda Oral Rehidratasyon mayil denen şekerli, tuzlu solüsyonlar ile çok
iyi netice elde ettiler. İshalli bir çocuğun aç bırakılması çocuğun ölmesine
sebep olabilir. Oral tedavi Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından bütün dünyaya
asrın buluşu olarak tavsiye edilmiş olup Brıtish Medical Journal adlı dergide
yayınlanan bir makalede de Şeker yerine bal kullanmayı tavsiye etmiştir.
(Mustafa ÖZER, Alternatif tıp ve şifa sofrası, İSTANBUL)
Yukarıda birkaç örneği
verilen pekçok bilimsel araştırmalar sonucunda Bal gerek içinde barındırdığı
vitaminler ve minerallerle gerekse yapısal özellikleri sebebiyle insanlar için
tam bir şifa kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Yaklaşık balın 500 hastalığa
faydalı olduğu belirtilmiştir. İşte Balın faydalarından birkaçı:
İYİ BİR KORUYUCUDUR:
Antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde birçok gıda bozulmadan saklanabilir.
MİDEYE KUVVET VERİR: Baldaki
şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve Hazmı gerektirmediğinden kolayca
kana geçer. Ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.
KANSIZLIĞI GİDERİR: Kan
yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.
DAMARLARI AÇAR: Diğer
şekerlerin Aksine oksijen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği
için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adalesine faaliyet ve zindelik
vermesiyle Kalp Hastalarına faydalıdır.
ROMATİZMA: Romatizmal
hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir.
ALERJİ: Alerjik vakıalarda
pahalı ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir.
AĞRI DİNDİRİCİ: Balın bilhassa
buharı ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.
İŞTAH AÇICI: İhtiva ettiği
A,B,C, ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.
DOĞAL DİŞ MACUNU: Diğer
tatlı ve meyvelerin zıttı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir
macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi
eder.
KABIZLIK: Bilhassa sıcak bal
şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.
ŞİŞMANLIK: Bal içerdiği
enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı
özelliği vardır.
YARA İLTİHAP GİDERİR: Bugün
modern tıpta ameliyat yaralarında bal kullanıldığı bilinmektedir. Cavanagh ve
BEAZLEY adlı araştırmacılar balın laboratuvar şartlarında özellikle boğaz
iltihaplarında kendini gösteren Kalbi Tutacoli mikropları ile Candida Albicans
isimli mantarlar üzerinde balın etkili olduğunu gözlüyorlar. İnhibin
mikropların üremesini de önler.
BALGAM SÖKTÜRÜR: Balgamı
keser vücudun pis rutubetini giderir.
GÖZE FAYDALIDIR: Gözün görme
gücünü arttırır. Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün
keskin görmesini sağlar.
KARIN AĞRISI: Karın ağrısını
geçirir. Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir.
İDRAR: Söktürür. Mesane
yollarını temizler. İltihabını giderir.
KÖPEK ISIRMASI’na karşı
faydalıdır. Köpek ısırınca bal şerbeti içilir. Ve köpeğin ısırdığı yere bal sürülür.
Kuduz ihtimaline karşı tıbbi tedbirler ayrıca alınmalıdır.
CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: Vücut
bal ile ovulursa cilt yumuşar. Bitleri öldürür.
SAÇLAR’ ı besler. Saça
sürülürse saçları yumuşatır. Besler, uzatır, parlaklık ve canlılık kazandırır.
NEZLE’yi geçirir. Bal
limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalıdır.
VEREM: Özellikle çiçek balı
gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok
faydalıdır.
YANIKLAR: Bal zeytinyağı ve
gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı, sızı çekilmez. Yanık
kısa sürede iyileşir. Yanık izi kalmaz.
VARİS’e faydalıdır. Bal vücutta
olan olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır.
KARACİĞER: Bal karaciğer ve
göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve
hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.
SARILIK: Balla salatalık
rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede
iyileştirir.
TERLEME’yi giderir. Bal mumu
ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan
dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.
İSHAL’i durdurur. Soğuk bal
şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.
ALACA: Alaca hastası olanlar
en az iki-üç ay sabah aç karnına bir su bardağı bal şerbeti içerse şifa görür.
KOLESTOL’ü düşürür. Yatağını
ıslatan çocuklar için gayet faydalıdır. İLAÇLARIN YAN TESİRİ’ni önler.
Zararlarını nötüre eder. AKNE için iki çorba kaşığı bal iki çorba kaşığı süt
limon suyundan oluşan karışımın sürülmesi faydalıdır. Büyüme çağındaki
çocukların ZEKA GELİŞİMİ’ne azımsanmayacak derecede olumlu etkisi vardır.
Ayrıca önemli ölçüde CİNSEL GÜCÜ arttırıcı özelliği vardır.
0 yorum: "Bal "