Comments

16 Haziran 2017

Pratik ve Kullanışlı Bilgiler

o    Bakir Kapların Parlatılması... Bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırları ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.
o    Bayatlamış ekmeklerinizi ... dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı tereyağı sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin.
o    Bir bezi gliserine batırarak camları bu bezle silerseniz, gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine engel olur.
o    Bütün sebzelere... biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave edin.
o    Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa... bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun.
o    Çatal Bıçak Temizlerken... çatal bıçağınız üzerinde lekeler oluşmuşsa, onları çamaşır suyuna batırabilirsiniz. Çamaşır suyu hem temizler hem de mikroplardan arındırır. Daha sonra iyice durulayın.
o    Çay Lekesi... Pamuklu ve yünlülerde: Leke tazeyse, ilik suya bastırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ilik suda işletilmiş bir pamuk parçasıyla silinir. Ilık su ile çalkalanır.
o    Çay ve kahve lekelerini... karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.
o    Çelik tencerenizdeki... Lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın. Hem üzerine isleyen kara lekeler çıkacak, hem de pırıl pırıl olacaktır.
o    Çeşitli eşyaların üstündeki... etiket izini mobilya cilası sürüp kuru bezle silerek çıkarabilirsiniz.
o    Deri kaplı mobilyalar portakal ve ya limon kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur.
o    Domatesleriniz... tazeliğini yitirmeye başladıysa, tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin.
o    Donmuş camlarınızı tuza batırılmış nemli bezle silerseniz buzu rahat çözersiniz.
o    Eğer lekeleri temizledikten sonra o bölgede renk açılması var ise o bölge seyreltik asetik asit çözeltisine batırılmış sünger ile silinirse rengin eski halini alması sağlanır.
o    Eğer yıkanmayacak kumaşınız ruj lekesi olduysa alkolle silerek kolayca çıkarabilirsiniz.
o    Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın. Leke yok olacaktır.
o    Etleri Yumuşatmak... Limon suyu etleri yumuşatır. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer.
o    Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.
o    Garnitür olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevrilmeli.
o    Giysilerinizde oluşan ter lekelerini amonyak şişesinin ağzına tutarak temizleyebilirsiniz. Kokuyu ise yarım çay kaşığı sirke karıştırılmış suya batırılan süngerle silerek yok edebilirsiniz.
o    Gümüşlerinizi 20 ml su içerisinde 10 g tebeşir tozu ve 10 g amonyak çözündürülerek hazırladığınız karışım ile ovabilirsiniz.
o    Halınız yağ lekesi olmuşsa karbonatla bunu temizleyebilirsiniz. Yağın üstüne bol karbonat döküp, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın. Lekenin yok olduğunu göreceksiniz.
o    Havuç... daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.
o    http://pratikbilgiler.blogspot.com/ sitesinden alıntıdır.
o    İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek için şişenin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı ve iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler ilk hali gibi olur.
o    İçinde yumurta kaynattığınız su mineral bakımından oldukça zengin olduğu için soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayabilirsiniz.
o    İpekli, yünlü kumaşlarınız baz çözeltilerinden, pamuklu, keten ve kenevir elyaf ise asit çözeltilerinde zarar görmektedir.
o    Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse parlar.
o    Kaplardaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın veya bir miktar sirke döküp kaynatın. Kireç'in yok olduğunu göreceksiniz.
o    Karamel... bu öğüdü unutmazsanız, kolay! 1 kahve kaşığı su için 5 kahve kaşığı seker.
o    Karnabahar haslarken... içine iki dilim ekmek atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz.
o    Karnabahar, lahana, soğan... gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenir.
o    Kati Yumurta... elde etmek için 15 dakika kaynatın. Kabuklarının kolay soyulması için kaynattığımız kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakin dökmeyelim. Saksıdaki çiçeklerin en sevdiği su budur.
o    Kek Kalıbı... Kek kalıbına yağlı kâğıt döşeyin. Kâğıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun. Keki fırından aldığınız zaman, kâğıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.
o    Kek yaparken... karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın.
o    Kesik limonu... saklamak için üzerine tuz serpin.
o    Kristalleri ... yıkadıktan sonra içine sirke ve tuz konmuş su ile durularsanız pırıl pırıl olurlar.
o    Kumaşlardaki tükenmez kalem lekelerini ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz.
o    Kurumamış kan lekesinin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir. Kurumuş lekeler için de bir litre suya katacağınız iki yemek kaşığı amonyak işinizi görecektir. Leke bu karışım ile fazla bastırılmadan silinirse yok olacaktır.
o    Kus üzümlerini... ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber çöpler de düşer.
o    Lahananın... pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
o    Lavabonuzdan gelen kötü kokuyu gidermek için içine bir avuç kaya tuzu atın. Koku yok olacaktır.
o    Lavaboyu temizlerken... Tuz lavaboların temizlenmesinde çok iyi yardımcıdır. Kotu kokuları giderdiği gibi bastırılarak silince iyide temizler.
o    Limon Kabukları...Suyunu çıkarttığınız limonun kabuklarını atmayınız. Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz.
o    Limon kolonyası kullanarak oluşan çay lekesini çıkarabilirsiniz.
o    Makarnanın... haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç vb sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
o    Maydanoz ve dereotunu... baş aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
o    Meyve salatası... yaparken taze nane yaprağı katıp, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.
o    Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin. Yıkadığınız zaman tertemiz olacaktır.
o    Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır. Tiner bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir.
o    Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini... yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.
o    Mutfakta Tıkalı Lavaboların Açılması... Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, hemen açılır.
o    Mutfaktaki Haşerelerle Savaş... Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamamböceği karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebentin sürmek kesin yoldur.
o    Omletinizi... bal ile yapmayı denediniz mi? Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kırın. Çok lezzetli değişik bir yumurta yiyeceksiniz.
o    Organik leke çıkarıcılar (aseton, alkol, benzin, karbon tetraklorür, kloroform, eter) kullanıldıktan sonra bölge kuru bezle iyice kurutulmalıdır.
o    Paslanmış demir malzemenizin üzerine bir miktar çinko parçası ekledikten sonra az miktarda sülfürik asit koyulmuş su içerisinde bekletirseniz pastan tamamen kurtulabilirsiniz.
o    Pastaların... üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.
o    Patates kızartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atin. Böylece daha az yağ çekeceklerdir.
o    Patatesin pişirme... suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
o    Pilav... Suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin.
o    Pirinç pilavı... suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur.
o    Pişirirken tencerenin dibi mi tuttu?... Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
o    Salça ve keççap lekesini yok etmek için sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın.
o    Sarımsağın kabuklarını... daha kolay ayıklamak için bıçağın sırtı ile hafifçe ezin.
o    Sebze pişirirken... yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.
o    Sebzeler haşlanarak... kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.
o    Sebzelerimiz... kimi zaman çok bekletmekten buruşurlar, böyle bir durumla karşılaşırsak, içine sirke ve seker attığınız suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar.
o    Sigara küllüklerini... tuzla silerseniz pırıl pırıl olur.
o    Soğan kavururken... pişirmeye başlamadan önce biraz un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz
o    Soğan Sarımsak Kokusu... Ellerdeki soğan, sarımsak kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patatesle ovun.
o    Soğanı... akan bir musluğun yanında doğrarsanız, gözleriniz daha az yanar.
o    Sos hazırlarken... un topağı oluşmasını önlemek için kaşık yerine çatal ucuna taktığınız, kabukları soyulmuş çiğ patatesten yararlanabilirsiniz.
o    Sütün Taşmasını Önlemek... Sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.
o    Sütünüz Kaymak Tutarsa... Süt kaynarken içine bir parça tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz.
o    Şarap lekesi taze ise lekeye tuz dökülür. Eğer leke beklemiş ise oksalik asit veya amonyak çözeltisi ila leke yok edilebilir.
o    Tasan Yemekler... Yemeğin taştığı yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın. Soğuduktan sonra kolayca temizlenir.
o    Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile silin. Nazik kumaşta ise hafif amonyaklı veya limonlu su ile silin. Yünlü kumaşta kumaşı birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz.
o    Tıkanan lavabolarınızı kaynar sodalı su ile açabilirsiniz. Tıkalı yere döküp bir müddet bekleyin.
o    Ütünün sararttığı çamaşırın sararan kısmını nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra, bir bez aracılığıyla, nemli kısmı ütü ile kurutun. Leke yok olur.
o    Vazodaki çiçeklerin... uzun ömürlü olması için suyuna birkaç damla çamaşır suyu katılır.
o    Yağlı boya lekelerinden kurtulmak için lekeyi eter veya asetonlu bezle silmeniz yeterli olacaktır.
o    Yemek kokularından kurtulmak için... bir cezveye bir cay fincanı su ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.
o    Yemek kokularından... kurtulmak için, bir cezveye bir cay fincanı su ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.
o    Yemek Tuzluysa... Fazla tuzunu almak icin,1 adet patatesi soyup yemeğinize doğrayın ve bir kaç dakika kaynatın.
o    Yeşil Renkli Sebzelerin... rengini korumak için tencerenin kapağı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya tencerenin kapağı ara sıra açılarak pişirilmelidir.
o    Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesini çıkarmanın en kolay yolu saf gliserin ile ovmaktır. Yarım saat bekledikten sonra her zamanki gibi yıkayın.
o    Yoğurdun suyu... birkaç gün içinde kendiliğinden ayrılır. İçindeki vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla karıştırmalısınız.
o    Yumurta Kırarken... Yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kırın.
o    Yumurta.. haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.

o    Zeytini... bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 diş sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.

0 yorum: "Pratik ve Kullanışlı Bilgiler"