o
Bakir Kapların Parlatılması... Bir bezi
sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırları ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.
o
Bayatlamış ekmeklerinizi ... dilim dilim yapıp
aralarına sarımsaklı tereyağı sürüp folyoya sarın. Yüksek ısıda fırında pişirin.
o
Bir bezi gliserine batırarak camları bu
bezle silerseniz, gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri
kirletmesine engel olur.
o
Bütün sebzelere... biraz karbonat ekleyerek
pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir.
Tuzu, en son anda ilave edin.
o
Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa... bulaşık
makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun.
o
Çatal Bıçak Temizlerken... çatal bıçağınız üzerinde
lekeler oluşmuşsa, onları çamaşır suyuna batırabilirsiniz. Çamaşır suyu hem
temizler hem de mikroplardan arındırır. Daha sonra iyice durulayın.
o
Çay Lekesi... Pamuklu ve yünlülerde: Leke
tazeyse, ilik suya bastırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış
ilik suda işletilmiş bir pamuk parçasıyla silinir. Ilık su ile çalkalanır.
o
Çay ve kahve lekelerini... karbonatla
silerek çıkartabilirsiniz.
o
Çelik tencerenizdeki... Lekeleri çıkartmakta
zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve
bir fincan sirke koyup kaynatın. Hem üzerine isleyen kara lekeler çıkacak, hem
de pırıl pırıl olacaktır.
o
Çeşitli eşyaların üstündeki... etiket izini
mobilya cilası sürüp kuru bezle silerek çıkarabilirsiniz.
o
Deri kaplı mobilyalar portakal ve ya limon
kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur.
o
Domatesleriniz... tazeliğini yitirmeye başladıysa,
tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin.
o
Donmuş camlarınızı tuza batırılmış nemli
bezle silerseniz buzu rahat çözersiniz.
o
Eğer lekeleri temizledikten sonra o bölgede
renk açılması var ise o bölge seyreltik asetik asit çözeltisine batırılmış
sünger ile silinirse rengin eski halini alması sağlanır.
o
Eğer yıkanmayacak kumaşınız ruj lekesi
olduysa alkolle silerek kolayca çıkarabilirsiniz.
o
Elbisenizdeki fondöten lekesini, etere
batırılmış bir bezle sildikten sonra sabunlu suyla yıkayın. Leke yok olacaktır.
o
Etleri Yumuşatmak... Limon suyu etleri yumuşatır.
Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli
olur, hem de çabuk pişer.
o
Fırında pişirdiğiniz tavuğu hemen
yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine
margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarın. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.
o
Garnitür olarak hazırlanan sebzeler
kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle
hafifçe çevrilmeli.
o
Giysilerinizde oluşan ter lekelerini
amonyak şişesinin ağzına tutarak temizleyebilirsiniz. Kokuyu ise yarım çay
kaşığı sirke karıştırılmış suya batırılan süngerle silerek yok edebilirsiniz.
o
Gümüşlerinizi 20 ml su içerisinde 10 g
tebeşir tozu ve 10 g amonyak çözündürülerek hazırladığınız karışım ile
ovabilirsiniz.
o
Halınız yağ lekesi olmuşsa karbonatla bunu
temizleyebilirsiniz. Yağın üstüne bol karbonat döküp, biraz ovmak yeter,
kuruduktan sonra iyice fırçalayın. Lekenin yok olduğunu göreceksiniz.
o
Havuç... daima kaynar suya atılır, piştikten
sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.
o
http://pratikbilgiler.blogspot.com/
sitesinden alıntıdır.
o
İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek
için şişenin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı ve iyice
sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler ilk hali gibi olur.
o
İçinde yumurta kaynattığınız su mineral
bakımından oldukça zengin olduğu için soğuduktan sonra bitkilerinizi
sulayabilirsiniz.
o
İpekli, yünlü kumaşlarınız baz
çözeltilerinden, pamuklu, keten ve kenevir elyaf ise asit çözeltilerinde zarar
görmektedir.
o
Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli
suyla silinirse parlar.
o
Kaplardaki kireci temizlemek için kabın
içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın veya bir miktar sirke döküp
kaynatın. Kireç'in yok olduğunu göreceksiniz.
o
Karamel... bu öğüdü unutmazsanız, kolay! 1
kahve kaşığı su için 5 kahve kaşığı seker.
o
Karnabahar haslarken... içine iki dilim
ekmek atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz.
o
Karnabahar, lahana, soğan... gibi keskin
kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe
sinmesi önlenir.
o
Kati Yumurta... elde etmek için 15 dakika kaynatın.
Kabuklarının kolay soyulması için kaynattığımız kaba tuz atabiliriz. Suyunu da
sakin dökmeyelim. Saksıdaki çiçeklerin en sevdiği su budur.
o
Kek Kalıbı... Kek kalıbına yağlı kâğıt döşeyin.
Kâğıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun. Keki fırından aldığınız zaman, kâğıdın
uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.
o
Kek yaparken... karıştırmak için kullandığınız
kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın.
o
Kesik limonu... saklamak için üzerine tuz
serpin.
o
Kristalleri ... yıkadıktan sonra içine
sirke ve tuz konmuş su ile durularsanız pırıl pırıl olurlar.
o
Kumaşlardaki tükenmez kalem lekelerini
ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz.
o
Kurumamış kan lekesinin üzerine biraz
nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir. Kurumuş
lekeler için de bir litre suya katacağınız iki yemek kaşığı amonyak işinizi
görecektir. Leke bu karışım ile fazla bastırılmadan silinirse yok olacaktır.
o
Kus üzümlerini... ayıklamak için, onları
bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber çöpler
de düşer.
o
Lahananın... pişerken pek de hoş olmayan
bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine,
biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karmaması için, ekmek içlerini küçük,
temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
o
Lavabonuzdan gelen kötü kokuyu gidermek
için içine bir avuç kaya tuzu atın. Koku yok olacaktır.
o
Lavaboyu temizlerken... Tuz lavaboların temizlenmesinde
çok iyi yardımcıdır. Kotu kokuları giderdiği gibi bastırılarak silince iyide
temizler.
o
Limon Kabukları...Suyunu çıkarttığınız
limonun kabuklarını atmayınız. Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında
kullanabilirsiniz.
o
Limon kolonyası kullanarak oluşan çay
lekesini çıkarabilirsiniz.
o
Makarnanın... haşlama suyuna bir, iki baş soğan,
havuç vb sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
o
Maydanoz ve dereotunu... baş aşağı gelecek şekilde
su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
o
Meyve salatası... yaparken taze nane yaprağı
katıp, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.
o
Meyve suları örtünün üstüne dökülür
dökülmez tuz serpin. Yıkadığınız zaman tertemiz olacaktır.
o
Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri
ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır. Tiner bulunmadığı zamanlarda
ise sirke aynı işi yapacak güçtedir.
o
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket
izlerini... yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle
silin.
o
Mutfakta Tıkalı Lavaboların Açılması... Lastik
pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten
dökülürse, hemen açılır.
o
Mutfaktaki Haşerelerle Savaş... Mutfakta
özellikle dolaplarda dolaşan hamamböceği karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir
daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebentin
sürmek kesin yoldur.
o
Omletinizi... bal ile yapmayı denediniz mi?
Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kırın. Çok
lezzetli değişik bir yumurta yiyeceksiniz.
o
Organik leke çıkarıcılar (aseton, alkol,
benzin, karbon tetraklorür, kloroform, eter) kullanıldıktan sonra bölge kuru
bezle iyice kurutulmalıdır.
o
Paslanmış demir malzemenizin üzerine bir
miktar çinko parçası ekledikten sonra az miktarda sülfürik asit koyulmuş su
içerisinde bekletirseniz pastan tamamen kurtulabilirsiniz.
o
Pastaların... üstüne koyduğunuz muz, elma,
armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.
o
Patates kızartmadan önce süt dolu bir kabin
içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atin. Böylece daha az yağ
çekeceklerdir.
o
Patatesin pişirme... suyuna bir kaşık sirke
koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
o
Pilav... Suyunu çektiği halde pirinçler
hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye
devam edin.
o
Pirinç pilavı... suyuna, birkaç damla limon
suyu ilave edin. Bembeyaz olur.
o
Pişirirken tencerenin dibi mi tuttu?... Bir
gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
o
Salça ve keççap lekesini yok etmek için
sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu
karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın.
o
Sarımsağın kabuklarını... daha kolay ayıklamak
için bıçağın sırtı ile hafifçe ezin.
o
Sebze pişirirken... yemeğe ekleyeceğiniz su
sıcak olmalıdır. Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.
o
Sebzeler haşlanarak... kullanılacaksa, haşlama
suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.
o
Sebzelerimiz... kimi zaman çok bekletmekten
buruşurlar, böyle bir durumla karşılaşırsak, içine sirke ve seker attığınız
suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar.
o
Sigara küllüklerini... tuzla silerseniz pırıl
pırıl olur.
o
Soğan kavururken... pişirmeye başlamadan
önce biraz un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz
o
Soğan Sarımsak Kokusu... Ellerdeki soğan, sarımsak
kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patatesle ovun.
o
Soğanı... akan bir musluğun yanında doğrarsanız,
gözleriniz daha az yanar.
o
Sos hazırlarken... un topağı oluşmasını
önlemek için kaşık yerine çatal ucuna taktığınız, kabukları soyulmuş çiğ
patatesten yararlanabilirsiniz.
o
Sütün Taşmasını Önlemek... Sütü kaynatacağınız
tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.
o
Sütünüz Kaymak Tutarsa... Süt kaynarken içine
bir parça tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz.
o
Şarap lekesi taze ise lekeye tuz dökülür. Eğer
leke beklemiş ise oksalik asit veya amonyak çözeltisi ila leke yok edilebilir.
o
Tasan Yemekler... Yemeğin taştığı yere
hemen bolca tuz serpin. Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın. Soğuduktan sonra
kolayca temizlenir.
o
Terleme lekesi beyaz kumaşta ise oksalik
asitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile silin. Nazik kumaşta ise hafif
amonyaklı veya limonlu su ile silin. Yünlü kumaşta kumaşı birkaç saat sirkeli
soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz.
o
Tıkanan lavabolarınızı kaynar sodalı su ile
açabilirsiniz. Tıkalı yere döküp bir müddet bekleyin.
o
Ütünün sararttığı çamaşırın sararan kısmını
nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra, bir bez aracılığıyla, nemli
kısmı ütü ile kurutun. Leke yok olur.
o
Vazodaki çiçeklerin... uzun ömürlü olması için
suyuna birkaç damla çamaşır suyu katılır.
o
Yağlı boya lekelerinden kurtulmak için
lekeyi eter veya asetonlu bezle silmeniz yeterli olacaktır.
o
Yemek kokularından kurtulmak için... bir
cezveye bir cay fincanı su ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın.
Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.
o
Yemek kokularından... kurtulmak için, bir
cezveye bir cay fincanı su ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın.
Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.
o
Yemek Tuzluysa... Fazla tuzunu almak icin,1
adet patatesi soyup yemeğinize doğrayın ve bir kaç dakika kaynatın.
o
Yeşil Renkli Sebzelerin... rengini korumak
için tencerenin kapağı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya
tencerenin kapağı ara sıra açılarak pişirilmelidir.
o
Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesini
çıkarmanın en kolay yolu saf gliserin ile ovmaktır. Yarım saat bekledikten
sonra her zamanki gibi yıkayın.
o
Yoğurdun suyu... birkaç gün içinde kendiliğinden
ayrılır. İçindeki vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla
karıştırmalısınız.
o
Yumurta Kırarken... Yumurtanın akı ve sarısının
birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kırın.
o
Yumurta.. haşlarken suyun ve yumurtanın
üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.
o
Zeytini... bir kavanoza koyun, zeytinyağı
ile örtün ve biraz kekik, 2-3 diş sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis
bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak
kullanabilirsiniz.
0 yorum: "Pratik ve Kullanışlı Bilgiler"