
Yarım
litresi 5 kilogram ete bedel!
İnsan
sağlığı açısından son derece önemli olan sütün yarım litresinde, diğer bazı
gıda maddelerinden katbekat fazla kalsiyum bulunduğu bildirildi.
Uludağ
Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”yaşam
mucizesi” diye nitelendirilebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün
insan yaşamındaki yerinin, insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.
MÖ
26′ncı yüzyıla ait Babil kabartmalarında sütle ilgili temaların işlendiğini
ifade eden Tayar, sütün içerdiği bol kalsiyum ve vitaminlerle birçok hastalığı
önlediğini belirterek, ”dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların
doğumlarından itibaren ilk aldıkları besindir. Süt, bebeklerin narin
vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir” dedi.
Tayar,
sütün binlerce yıldır olduğu gibi yine insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu
içeceklerden biri olmayı sürdürdüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:
”Vücudun
yapı taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri vardır.
Süt proteininin biyolojik değeri bitkisel proteinlere göre daha yüksek
olduğundan, vücut diğer proteinlere oranla süt proteininden daha iyi
yararlanmaktadır. Sütün içindeki protein, büyüme ve gelişmeyi sağlar, saç ve
tırnakların oluşumunda büyük rol oynar ve kasların kasılmasına yardımcı olur.”
Süt
şekeri olan ”laktoz”un vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını
sağladığını anlatan Tayar, şunları söyledi:
”Bu
nedenle süt kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar.
Ayrıca süt yağındaki fosfolipitler, beyin ve sinir hücrelerinin hayati önem
taşıyan kısımlarını oluşturur. Vücut için gerekli olan doymamış yağ asitlerini
bünyesinde bulundurmasından dolayı süt yağının beslenmede önemli fonksiyonları
bulunmaktadır. İnsanların iyi bir şekilde beslenmesi için bütün minerallere
ihtiyaçları vardır. Sütte bulunan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur.
Sütün yarım litresinde, 5 kilogram et, 2.6 kilogram ekmek, 6.3 kilogram
patates, 8.5 kilogram elma, 1.6 kilogram marul ya da 1.7 kilogram havuçtaki
kadar kalsiyum bulunuyor.”
Prof.
Dr. Tayar, kalsiyumun özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının
tamamlanmasında önemli rol oynadığını anımsatarak, 25–30 yaşlarına kadar alınan
kalsiyumun, kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olduğunu, bu yaşlardan sonra
da süt içilmesine düzenli olarak devam edildiğinde, kemik yoğunluğundaki
azalmanın yavaşladığını ve geciktiğini bildirdi.
”Yeterli
süt tüketimi, dolayısıyla kalsiyum alımı, tüm yaşam boyunca kemik sağlığı için
önemlidir” diyen Tayar, şunları kaydetti:
”Süt,
ayrıca beslenmemiz için gerekli olan yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini
içermektedir. Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığında
gerekli B2 vitamini için süt en iyi kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve
C vitaminleri süt içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir. Bu nedenle her
yaşta süt içmek gerekiyor.”
0 yorum: "Doğa mucizesi süt dünyanın en yararlı içeceği "