Cevizin faydaları saymakla
bitmiyor
Her gün ceviz yiyin
Türkiye'de üretilen sert
kabuklu meyvelerden cevizin daha sağlıklı ve mutlu yaşamak isteyen herkesin
günlük diyetine mutlaka eklemesi gereken bir meyve olduğu bildirildi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam
Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mehmet
Sütyemez ve Yrd. Doç. Dr. Muharrem Ergun'un hazırladığı raporda, cevizin insansağlığına faydaları anlatıldı.
Yrd. Doç. Dr. Sütyemez,
cevizin mükemmel besleyici değeri ve insan vücuduna faydaları ile diğer
meyvelerden ayrı düşünülmesi gereken özel bir meyve olduğunu belirterek, raporu
cevizin faydaları konusunda halkı bilgilendirmek için hazırladıklarını
söyledi.
Sütyemez, “Ülkemiz için hem
ekonomik hem de kültürel yönden önemli bir ürün olan ceviz, Akdeniz diyetinin
vazgeçilmez parçasını oluşturuyor. Diğer sert kabuklu meyveler gibi ceviz, uzun
süre depolanabilme özelliği sayesinde insanlığın var oluşundan bu yana günlük
diyetin önemli bir parçası olmuştur” dedi.
Sütyemez, ceviz bitkisinin
hem meyvesi hem de yapraklarının yıllardır ilaç olarak kabul gördüğünü ifade
ederek, şöyle konuştu:
“Avrupa'da uzun yıllar ceviz
yaprakları içeren bir ilaç şekli kas tedavisinde ve sindirim sistemini
yatıştırmada kullanılmıştır. 16 ve 17. yüzyıllarda bazı bitkiler benzedikleri
vücut azalarının rahatsızlıklarının tedavisinde değerlendirilmiş, bu
bitkilerden biri olan ceviz, baş rahatsızlıklarının tedavisinde, zihni
geliştirmede, duygu, his ve heyecanı kontrol altına almada bitkisel ilaç olarak
kullanılmıştır.
Son yıllardaki klinik ve
bilimsel çalışmalar, cevizin sağlığa etkisinin söylenti olmaktan daha ötede
olduğunu kanıtlamış, kanıtlamaya devam ediyor. Cevizin insan sağlığına
faydalarının bilinenden daha fazla olabileceği de ifade ediliyor. Bu yüzden,
ceviz, daha sağlıklı bir yaşam tarzı için her yaştan insanın mutlaka günlük
diyetine eklenmesi gereken gıdalardan belki de en önde geleni. Günde 3-5 tane
ceviz tüketimi, bir insanın sağlığına katkıda bulunmasının en kolay yolu.”
CEVİZ YEMEK İÇİN 10 ÖNEMLİ
NEDEN
Dünyada ve Türkiye'de 10
yıldır yapılan klinik ve bilimsel çalışmaların sonuçlarına dayanılarak
hazırlanan raporda, cevizin faydalarıyla ilgili olarak şunlar kaydedildi:
Cevizdeki yüksek orandaki
omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, inmeyi, diyabeti, yüksek kan
basıncını ve klinik depresyonu azaltıyor. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol
seviyesini düşürüyor, kalp atışlarında düzensizliği önlüyor.
Cevizdeki fitosteroller,
kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma
sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ceviz, damarlarda daha az
pıhtılaşma özelliği olan kan tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü
kolesterol oranına göre artmasına yardım ediyor, kolesterolün damarları tıkama
aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azaltabiliyor.
Cevizdeki l-arginin kan
damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak kan-damar
sisteminin rahatlamasını sağlıyor. Cevizdeki yağ asitlerinin kalp
hastalıklarını önleme etkileri var.
Beyne benzeyen ceviz,
kavrama ve anlamayı geliştiriyor. Asya'da ceviz hala beyin gıdası olarak kabul
ediliyor, bu ülkelerde öğrenciler, sınavlardan önce ceviz yiyerek notlarını
yükseltebileceklerine inanıyor.
Omega-3 yağ oranı düşük
çocuklarda daha yüksek hiperaktif olma özelliği, daha fazla öğrenim ve davranış
bozuklukları, daha fazla huysuzluk ve uyku düzensizlikleri gözlemleniyor.
Ceviz, bu sorunları önleyen omega-3 bakımından çok zengin.
Cevizdeki yağ profili,
fitosteroller ve magnezyum, safra taşı oluşumunun önüne geçiyor.
Cevizdeki melatonin, beyin
bezesi tarafından salgılanan melatoninin insan vücudunun kullanıma hazır
formunu içeriyor. Melatonin, gece çalışan ve zaman farkından dolayı uyku
düzensizliği çeken kişilerde uyuma rahatsızlıklarını ortadan kaldırabiliyor.
Cevizin, antioksidan
özelliği dolayısıyla kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren parkinson
ve alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteleyebileceği veya
azaltabileceği ileri sürülüyor.
Ceviz, antioksidan savunmada
önemli olan birtakım enzimlerde zorunlu kofaktörler olarak görev yapan manganez
ve bakır içeriyor.
Hürriyet


0 yorum: "Ceviz"