Günlük dengeli beslenmede
yaşamsal bir besin ve katkı Maddesi olan fındığın, Sağlık bakımından bir çok
olumlu etkisi bulunur. Her Gün sadece 25-30 gr fındık yemek, günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılar.
Oleik Asit daha çok olmak
üzere yağ, protein, karbonhidrat içeren fındık E vitamini başta olmak üzere
çeşitli vitaminler, mineraller, diyabetik lifler, fitosterol (beta- sitosterol)
içerir.
Antioksidant fenoliklerin
özel bileşimleri sebebiyle, insan beslenmesi ve sağlığı açısından Fındık,
kuruyemiş çeşitleri arasında önemli bir konuma sahip bulunmaktadır.
Besleyici ve duyumsal
özellikleri fındığı, gıda ürünleri için benzersiz ve ideal bir malzeme haline
getirmektedir. Yüzde 60.5 oranında yağ içerdiğinden fındık, iyi bir enerji
kaynağı olma özelliği taşımaktadır. Bir çok araştırmacı, fındık tüketiminin
insan beslenmesi üzerine olumlu etkileri olduğunu söylemektedir.
Bu etkiler, tekli ve çoklu
doymamış yağ asidi (yüzde 82.8 oleik ve yüzde 8.9 linoleik) açısından zengin
olan fındık lipitlerinin yağlı asit profili ile ilgili olabilir.
Yapılan araştırmalar
gösteriyor ki, doymuş yağ oranının düşük ve tekli doymamış yağ oranının (MUFA)
yüksek olduğu beslenme çeşitleri, kan lipiti düzeyinin koolünde etkili oluyor;
benzer bir sonuç, koroner kalp rahatsızlığı (CHD) riskinde de olumlu bir etken
olabiliyor.
Ayrıca, fındık yağı
içeriğinde yüksek oranda bulunan tekli doymamış yağ oranı ile zenginleştirilmiş
beslenme çeşitleri; CHD vakalarının azlığı, tansiyon düşüklüğü, toplam
kolesterol dengesinde düşüklük, lipoprotein yoğunluğunun (LDL) azaltımı veya
tersinin çoğaltımı ve kanigliserin değerinin düşmesi gibi benzer, olumlu
etkiler oluşturur.
E vitamini açısından
bitkisel yağlardan sonra fındık, en iyi ikinci kaynaktır. E vitamini,
çözülebilir bir lipit fenolik antioksidandır.
Fenoliklerin antioksidan
aktiviteleri, Hidrojen atomlarını bağımsız köklere dönüştürme özelliğinden
kaynaklanıyor. Bu bileşimler bağımsız kökler oluşturabileceği için, diyabetik
hastalarda, Kanser ve atherosclerosis önlemede potansiyelleri olduğuna
inanılıyor.
E vitamininin antioksidan
görevi ve koroner kalp rahatsızlığı ve kanserle olan ilişkisinden dolayı,
fındık ve fındık ürünlerini de içeren doğal gıda maddelerine tüketici ve sanayi
tarafından olan ilgi artıyor. Her gün sadece 25-30 gr fındık yemek, günlük E
vitamini ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılıyor.
Son zamanlarda yapılan
araştırmalar gösteriyor ki, fındıkta bol miktarda bulunan beta-sitosterol
maddesi, kolesterolü düşürmede ve kanser (kolon, prostat, göğüs) gibi pek çok
hastalığı önleme konusunda önemli bir rol oynayabiliyor. Bu özellik, tümör
büyümesini önleme ve apoptosis uyarımı içinde geçerlidir.
Fındık ayrıca, kalsiyum,
magnezyum, fosfor ve potasyum başta olmak üzere iyi bir Mineral kaynağıdır.
Tansiyonu dengelemesinin
yanı sıra Sodyum bakımından düşük; fakat Mineraller bakımından oldukça cömert
olan fındığın, kemik gelişimi ve sağlığı açısından da önemi büyüktür. Zira bu
Minerallerin sağlık açısından olumlu etkileri iyi biliniyor.
Tüm gerekli amino asitleri
ve en gerekli mineralleri de içeren fındık, cystine ve methionine bakımından
düşük olan baklagil kökenli gıdalar ile birlikte Protein kaynağı olarak
kullanılabiliyor.
Daha önce de belirtildiği
üzere fındık, doğal antioksidanlar bakımından iyi bir kaynaktır.
Sonuç olarak, fındık, günlük
dengeli beslenmede hayati bir besin ve katkı maddesi, kalp sağlığı bakımından
da en yararlı naceutical madde.
Unutmayın; Günde bir avuç
fındık yemek, sizi bir çok hastalıktan koruyabilir.


0 yorum: "Fındık"