DUT: Meyveleri beyaz ve kara
olan dutun barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü
özelliği vardır. Ayrıca dutun yaprakları ipek böceklerini beslemek için de
kullanılır.
Dutun Faydaları: Vücuda
kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir. Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti
hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri
kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenirse
kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de
yardımcı olur.
Dut
Nasıl Kullanılır? Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubu,
reçeli ve pekmezi yapılabilir. Dutun Yaprakları da kullanılır. Yaprakları
kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp
bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve
bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur.
Türkiye'de de çok yaygın
olarak tüketilen ve çok sevilen Dut meyvesi Çin'den dünya üzerine yayılmış çok
yararlı bir meyve.
Özellikle Ayaş dutu çok
meşhurdur.
YARARLARI :
. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve
C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.
Beyaz dut ateş düşürücü ve
idrar söktürücü etkiye sahip.
Beyaz dut yaprakları idrar
söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır.
Aç karnına yenen beyaz dut
bağırsak solucanlarını döker.
Dutun taze yaprakları ile
derideki yaralara ve burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanamalar durur.
Ne şekilde tüketilirse
tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır.
Sabah aç karnına yenir ve
üzerine su içilirse bağırsakların çalışması temin edilir.
Beyaz dutun 15-20 gram
yaprağı 3 su bardağı ile kaynatılırsa iyi bir idrar söktürücü olduğu görülür.
Bu terkip aynı zamanda ateş
de düşürür.
İştah artırır, enerji verir.
Kalsiyum , demir, B1, B2 ve
C vitamini yönünden zengin.
BEYAZ DUT PEKMEZİNİN
YARARLARI :
- Kansızlığa,
- Ülser ve benzeri mide rahatsızlıklarına,
- Kemik erimesine,
- Astıma ve bronşite,
- Bebeklerin gelişmesine ve büyümesine,
- Kış aylarında vücut direncini
arttırmaya,
- Sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi
sağlamaya,
- Çocukların zeka gelişimine,
İyi geldiği bilinmektedir.
Dut pekmezin 100 gramının
sağladığı enerji besin öğeleri yüzde 0.1 yağ, yüzde 70,6 karbonhidrat, yüzde 4
kalsiyum, yüzde 0.1 demir ve vitamin-A, Vitamin-B1, vitamin-B2 içeriyor. 100
gram pekmezin sağladığı kalori ise 293.
Sırasıyla pekmezde bulunan
vitaminlerin ne işe yaradığına bir göz atalım.
Demir ve kalsiyum gibi bazı
minerallerin emilimi ve kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ve
çeşitli enzimlerin üretimi için gereklidir. Ayrıca, bağışıklık sistemini de
güçlendirir.
Günlük ihtiyaç 8 - 10 mg
kadardır. Bu miktar gebelik, emzirme ve adet dönemlerindeki kadınlarda biraz
daha fazladır.
Yararları : Hemoglobin
yapımı, metabolizmanın uyarılmasına yarıyan enzimlerin yapılmasını sağlar.
Eksikliği : Kansızlık,
oksijen kullanımında yetersizlik.
A vitamini, göz
problemlerini ve körlüğü önler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt
sorunlarını önler.Ayrıca sindirim sisteminde oluşan ülserleri tedavi eder;
soğuk algınlığına ve böbreklerde, mesanede, akciğerlerde ve mukus zarlarında
enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
A vitamini dokuların bakım
ve onarımı, yeni hücrelerin gelişmesi, kemiklerin ve dişlerin oluşumu için de
önemlidir. Antioksidan olarak faaliyet yaparak hücreleri kansere ve diğer
hastalıklara karşı korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır, yağ depolanmasına
yardımcı olur. A vitamininin vücut açısından diğer bir önemi, proteinlerin A
vitamini olmadan kullanılamamasıdır.
A vitamini eksikliği çok sık
görülmemekle birlikte, eksikliğinde derinin pullanması, akne gibi cilt
sorunları, iskelet gelişiminin duraklamasını içeren büyüme eksikliği, kornea
ile ilgili sorunlar ve körlük görülebilir. Ayrıca A vitamini eksikliğinde
bağışıklık sistemi ve vücut direnci azaldığından, vücut enfeksiyona daha açık
hale gelir ve daha kolay hastalanır.
Vitamin B1, diğer B grubu
vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminimde gerekli
bir vitamindir. Bu vitamin öncelikle doku sertleşmesi, sinirsel hastalıklar
önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların zihinsel fonksiyonların sürdürebilmesine
yardımcı olur. Merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynar.
B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için
gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan
enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında
anahtar rolü vardır.
Vücudumuzdaki karbonhidrat
protein ve yağların kullanılmasını kolaylaştıran B2 vitamininin diğer
özellikleri de şöyledir;
B2 vitamin antioksidan
etkiye sahiptir.antioksidan
Kırmızı kan hücrelerinin
oluşumu için gereklidir.
Kataraktı önleyicidir.
B 2 vitamin saç ve cilt
sağlığı için faydalıdır.
B2 vitaminininin yeterli
düzeyde olmaması bağışıklık sistemindeki T hücelerinin sayısında düşüklüğe
sebep olabilir.
B vitaminlerinin eksikliği
kanser riskini artırır.
* * *
* * *
Aç karnına yenilen beyaz
dutun bağırsak kurtlarını düşürdüğü, mide ve bağırsakları rahatlattığı, kara
dutun ise ağız ve boğaz iltihaplarına iyi geldiği bildirildi.
Beyaz ve kara olan dutun
barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliğinin
bulunduğunu belirten uzmanlar, dutun faydalarını şöyle sıraladı:
"Vücuda kuvvet verir,
kansızlığa iyi gelir. Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve
öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve
bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde
hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak kurtlarını düşürür.
Mide ve bağırsakları rahatlatır. Kara dut ise ağız ve boğaz iltihaplarına iyi
gelir. Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Kişinin
kilo
almasını sağlar ve iştah
açar."
Dutun taze ve kuru olarak
yenebildiği, ayrıca şurubu, reçeli ve pekmezi yapılabildiği, dut şurubunun mide
ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olduğu ifade edildi.
0 yorum: "Dut"