Üzüm ve Faydaları
Üzüm, asmagiller (Vitaceae)
familyasının Vitis cinsinden sarılgan bitki ve yeryüzünde kültürü yapılan en
eski meyve türüdür. Dünyanın en yaygın olarak sevilen meyvelerinden biri olan
üzüm, besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Bol miktarda B vitaminleri
ile C vitamini içeren üzüm, E vitamini ile potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor,
demir, magnezyum ve kükürt minerallerini de içinde barındırır.
Üzüm asmasının glikozca
zengin olan meyvesidir. Birçok çeşidi vardır. Taze veya kuru halde yenir. Bir
kilogram üzüm, içerdiği besin değerleri açısından, 1.150 litre süt, 390 gram et
ya da 1.2 kilogram patatese eşdeğerdir.
Üzümün bilinen yararları
Kalbi kuvvetlendirir. Cilt
güzelliğini sağlar. Şişmanlıkta faydalıdır. Bedeni ve zihni gücü artırır.
Unutkanlığa karşı faydalıdır. Hamilelerin mide bulantısını önler. Sinirleri
yatıştırır. Yorgunluğu giderir. Besleyicidir. Kabızlığı giderir. Kan yapar.
Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Nekahat devresinin
kolayca atlatılmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşları düşürmede
yardımcı olur. Kuru üzüm damar sertliği ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır.
Güçlü bir antioksidan olan üzüm kansere karşı koruyucudur.
Sponsor Bağlantılar
Siyah üzüm çekirdeği ve
kabuğu bağışıklık sistemini güçlendirir. İçinde bulunan bor minerali beyin
fonksiyonlarını arttırmaya yarar. Üzüm çekirdeği histamin salgısını azaltıcı
özelliğiyle alerjiyi önleyici etkiye sahiptir. Üzüm çekirdeğinin bağ dokusunu
güçlendirici, cildi daha sıkı ve elastiki yapıcı etkisi vardır. Yaşlanmaya
karşı koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır.
sifalibitkileriniz Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak
hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır.
Kanın temizlenmesine
yardımcı olan bu şifa kaynağı meyve, doğum kontrol hapının yan etkilerini
azaltır. Üzüm ve üzüm suyu tüketiminin kolon kanserine yakalanma olasılığını
yüzde 50 oranında azalttığı belirtilmektedir. Kan şekerinin hızla yükselmesine
neden olduğundan dolayı şeker hastalığı olanların fazla miktarda tüketmemesi
gerekir. İçinde bulunan inositol, kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcıdır.
Ayrıca inositol, saçların büyümesi için hayati bir vitamindir. Vücudumuzdaki
kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atımlarını düzenleyen
magnezyum, içeriğinde bol miktarda bulunur.
Üzüm nasıl kullanılır?
Üzümün meyvesi ve yaprakları
taze olarak kullanılır. Ayrıca, üzümün kurutulması ile kuru üzüm elde
edilebileceği gibi üzüm pekmezi ve üzüm suyu da yapılabilir. Kuru üzüm çok iyi
bir enerji ve besin kaynağıdır. Mide ve bağırsak yaralarına iyi gelir. Üzüm
çekirdeği kuersetin adlı madde içerir. Kan yapıcı ve damar sağlığını koruyucu
etkilere sahiptir. Bu nedenle, üzüm çekirdeği atılmamalı ve üzüm, çekirdeği ile
birlikte yenmelidir.


.jpg)

0 yorum: "Üzüm"