Comments

25 Şubat 2014

Kayısı

 KAYISI: A, B, C ve P vitamini açısından zengin bir meyve olan kayısı aynı zamanda bol miktarda demir içerir. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da zengindir.


Kayısının Faydaları: Kayısı besleyici ve iştah açıcıdır. Bol miktarda demir içerdiğinden kansızlığa iyi gelir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara faydalıdır. Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Sinirleri sakinleştirir ve uyku verir. Migrene karşı da iyi gelir. Ayrıca cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.

Kayısı Nasıl Kullanılır? Kayısı kuru ya da taze olarak yenebileceği gibi reçeli ve kompostosu da yapılabilir. Ayrıca, Kayısı çekirdeği yağ elde etmek için kullanılır. Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir. Kayısının yemeklerden sonra yenmesi hazmı kolaylaştırmasını sağlar. Bunların dışında, kayısı cilt bakımı için maske yapılarak yüze sürülebilir.


İçeriğinde nemli Mineraller ve vitaminler bulunan kayısının özellikle insan vücudu için bir çok faydaları var.
Kayısının faydaları :
- Beynin düzenli çalışmasını sağlar, esi azaltır.
- Karaciğerde tahrip olan kısımların tamiri için faydalıdır.
- Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rolü vardır.
- Dişlerin daha sağlam olması için önemli bir besindir.
- Kan yapımını artırarak, kansızlığı engeller.
- Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin oluşmasını önler.
- Ülserlerin iyileşmesinde de önemli rolü vardır.
- Böbreklerde taş oluşmasını azaltır.
- Üreme sistemi üstünde olumlu etkileri vardır, cinsel gücü artırır.
- Kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır.
- Kalp kaslarını güçlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.

Kayısının, potasyumca zengin sodyumca fakir ve A vitaminin öz Maddesi olan Protein bakımından zengin olması beslenmede çok önemli boyutlar kazandırır.

0 yorum: "Kayısı"