Comments

8 Mart 2015

Pratik Bilgiler 2

KAVUN KOKUSU
Buzdolabındaki kavun kokusu son derece rahatsız edicidir. Bunu gidermek için, dolaba sirke ile ıslatılmış bir peçete koymanız yeterli olur.


SOĞAN KOKUSU
Pek çok kişi pişmekte olan soğanın kokusundan hayli rahatsız olur. Bunu önlemenin çok kolay bir yolu var: içine bir-iki karanfil atmak.

TUZLU YEMEK
Yemeğin tuzunu fazla kaçırdıysanız, tencerenin dibine birkaç dilim çiğ patates koyup pişirin. Yemeğin tuzu çekilecektir.

BALIK KOKUSU
Bıçağınızdaki balık kokusunu çıkarmak çok zordur. Fakat, kuru bir beze bir parça karabiber ekerek bıçağınızı iyice ovarsanız hemen çıkar.

BALIK YERKEN KOKUSU ELİNİZE SİNMEMESİ İÇİN
Balığı yemeye başlamadan önce elinizi limonla silerseniz elinize balık kokusu sinmez. Yıkayınca balık kokusunun elinizde olmadığını göreceksiniz. Aslında bıçağınıza da bu yöntemi tatbik edebilirsiniz.

BALIK PİŞİRİRKEN
Balıkları kızartmak üzere yıkadıktan sonra kurulamanızda fayda var. Bu surette balığın una ve yumurtaya daha iyi bulanmasını sağlamış olursunuz.

KİRLİ ELLER
Eliniz katran gibi yapışkan bi madde ile kirlenmiş olabilir. Önce vazelinle güzelce silin. Ardında da sabunla yıkayın. Katrandan iz kalmaz.

ÇAMUR LEKESİ
Çamur henüz kurumamış ise, ipekli ve yünlü kumaşlarda iyice kurumaya bırakılmalıdır. Sonra çamur sert bir fırça ile fırçalanır ve sirke sürülür.

SÜTÜN TAŞMAMASI İÇİN
Sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.

ÜTÜ YAPARKEN
Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için, ütü masasının kılıfının altına alüminyum folyo koyun. Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktır.

CAM SİLERKEN
Camlarınızı silerken suyun içine biraz tuz koyarsanız hem daha kolay temizlenir hem de tertemiz, pırıl pırıl olur.

SARIMSAK KOKUSU
Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz.

ARI ve SİVRİSİNEK SOKMALARI İÇİN
Kesme şekeri hafif ıslatın, sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.

TER KOKUSU
Ter kokusuna neden olan bakterilerden kurtulmak için pamuğu şekersiz ve alkol bazlı bir ağız gargarası ile ıslatın ve koltuk altlarına sürün. Koltuk altlarını jiletle yeni temizlediyseniz, bunu denemek için bir gün bekleyin.

ISLANIP BOZULAN TELEFON YA DA KAMERALARINIZ
Telefon veya kameranız suya düşmüş veya ıslanmış ise pilini çıkartın ve pirinçle dolu bir torbada birkaç gün bekletin. Pirinçler suyu ve nemi emeceğinden telefonunuz tekrar çalışacaktır.


Kaynak: Akademik Fizik (http://akademikfizik.blogspot.com)

--------------------
“Mutfakta biri mi var?” sözü, yıllar öncesinin dillerde slogan haline gelmiş sözüydü… Hazırlanmış çok lezzetli bir ürünün lezzetini vurgulamak için kullanılmış bu söz, reklâm filminin ardından her birimizin sloganı olmuştu.

Aslına bakarsanız çok akıllıca bulunmuş bir slogandı. Çünkü biz kadınların -ev hanımı olalım, kariyer sahibi olalım hiç fark etmez- kendimizi en “biz” gibi hissettiğimiz, en başarılarımızla gurur duyduğumuz yer şüphesiz ki mutfağımızdır. Her birimiz için eşimizden, çocuğumuzdan ya da dostlarımızdan duyacağımız bir “ellerine sağlık, her şey harkaydı” sözü, günün bütün yorgunluğunu üzerimizden almaya yeter de artar bile…

Gelin görün ki ev işleri, çocuklar, hayat şartlarının zorluğu nedeniyle bütçeye katkıda bulunma zorunluluğu gibi nedenler, bayanlar için mutfakta geçirebilecek zamanı oldukça kısıtlıyor. Bu nedenle çoğumuz saatlerimizi alacak şeyler yerine pratik olanlarını tercih etmek durumunda kalıyoruz. Bu şartlar göz önüne alındığında da, bize zamandan kazandıran, mutfakta işlerimizi kolaylaştıran bilgiler, yaşam kalitemiz için “can simidi” görevini görüyor…



KADINCA KARARINCA PRATİK BİLGİLER



-Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun
 içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktır.

 -Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne
 yaprağı koyun.


-Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba
 kaşığı sirke koyun.


-Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8
hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.



-Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine
bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya
ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
 

-Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız
kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı
koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize,
salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.

-Peyniri kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin.

-Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.

-Eğer galeta ununuz bittiyse ve ekmeğiniz de yoksa çırpıcı ya da blenderden
geçireceğiniz kornfleksler aynı işlemi görecektir.

-Sert etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin. Yumuşadığını göreceksiniz.

-Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.

-Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun, 5 dakika bekletin. Daha sonra pişirin.

-Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.

-Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok. Dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz.

-Hazırladığınız kekin, fırında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.



-Mantarları hiç bir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış olurlar.

-Tencerede kalan soslu makarnayı ısıtmak çoğu kişiye zor gelir. Çünkü tencerenin dibi tutar yada alt tarafı ısınır üzeri soğuk kalır. Makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içerisine koyun (benmari usulü) bir süre ocak üzerinde bekletin. Böylece makarnanız kolayca ısınacaktır.

-Hamur açarken merdane yerine içi buz gibi su dolu bir şişeyi deneyin. Hamurunuzun daha kolay açıldığını göreceksiniz.

-Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun.
  
-Kavanozdaki hardal kurumaya başladıysa içerisine birkaç damla limon suyu yada sirke ile toz şeker ilave edin iyice karıştırın

-Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.

-Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suyun içerisine koyup ıslatın ve kesin. Dağılmayacaklardır.

-Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın. Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.

-Kızarttığınız tavuğun tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece koyun. Tencerenin içerisinde su kaynatın ve süzgeci üzerine oturtun. Buharda ısıtılan tavuk lezzetinde hiçbir şey kaybetmeyecektir.

Hatice Kübra Tongar

0 yorum: "Pratik Bilgiler 2"