KAVUN
KOKUSU
Buzdolabındaki
kavun kokusu son derece rahatsız edicidir. Bunu gidermek için, dolaba sirke ile
ıslatılmış bir peçete koymanız yeterli olur.
SOĞAN
KOKUSU
Pek çok
kişi pişmekte olan soğanın kokusundan hayli rahatsız olur. Bunu önlemenin çok
kolay bir yolu var: içine bir-iki karanfil atmak.
TUZLU YEMEK
Yemeğin
tuzunu fazla kaçırdıysanız, tencerenin dibine birkaç dilim çiğ patates koyup
pişirin. Yemeğin tuzu çekilecektir.
BALIK
KOKUSU
Bıçağınızdaki
balık kokusunu çıkarmak çok zordur. Fakat, kuru bir beze bir parça karabiber
ekerek bıçağınızı iyice ovarsanız hemen çıkar.
BALIK
YERKEN KOKUSU ELİNİZE SİNMEMESİ İÇİN
Balığı
yemeye başlamadan önce elinizi limonla silerseniz elinize balık kokusu sinmez.
Yıkayınca balık kokusunun elinizde olmadığını göreceksiniz. Aslında bıçağınıza
da bu yöntemi tatbik edebilirsiniz.
BALIK
PİŞİRİRKEN
Balıkları
kızartmak üzere yıkadıktan sonra kurulamanızda fayda var. Bu surette balığın
una ve yumurtaya daha iyi bulanmasını sağlamış olursunuz.
KİRLİ ELLER
Eliniz
katran gibi yapışkan bi madde ile kirlenmiş olabilir. Önce vazelinle güzelce
silin. Ardında da sabunla yıkayın. Katrandan iz kalmaz.
ÇAMUR
LEKESİ
Çamur henüz
kurumamış ise, ipekli ve yünlü kumaşlarda iyice kurumaya bırakılmalıdır. Sonra
çamur sert bir fırça ile fırçalanır ve sirke sürülür.
SÜTÜN
TAŞMAMASI İÇİN
Sütü
kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını
önlemiş olursunuz.
ÜTÜ
YAPARKEN
Ütü yapmayı
kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için, ütü masasının kılıfının altına
alüminyum folyo koyun. Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay
olacaktır.
CAM
SİLERKEN
Camlarınızı
silerken suyun içine biraz tuz koyarsanız hem daha kolay temizlenir hem de
tertemiz, pırıl pırıl olur.
SARIMSAK
KOKUSU
Ellerdeki
sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe
nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak
kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz.
ARI ve SİVRİSİNEK
SOKMALARI İÇİN
Kesme
şekeri hafif ıslatın, sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehri alır ve
kaşınmayı şişmeyi önler.
TER KOKUSU
Ter
kokusuna neden olan bakterilerden kurtulmak için pamuğu şekersiz ve alkol bazlı
bir ağız gargarası ile ıslatın ve koltuk altlarına sürün. Koltuk altlarını
jiletle yeni temizlediyseniz, bunu denemek için bir gün bekleyin.
ISLANIP
BOZULAN TELEFON YA DA KAMERALARINIZ
Telefon
veya kameranız suya düşmüş veya ıslanmış ise pilini çıkartın ve pirinçle dolu
bir torbada birkaç gün bekletin. Pirinçler suyu ve nemi emeceğinden telefonunuz
tekrar çalışacaktır.
Kaynak:
Akademik Fizik (http://akademikfizik.blogspot.com)
--------------------
“Mutfakta
biri mi var?” sözü, yıllar öncesinin dillerde slogan haline gelmiş sözüydü…
Hazırlanmış çok lezzetli bir ürünün lezzetini vurgulamak için kullanılmış bu
söz, reklâm filminin ardından her birimizin sloganı olmuştu.
Aslına
bakarsanız çok akıllıca bulunmuş bir slogandı. Çünkü biz kadınların -ev hanımı
olalım, kariyer sahibi olalım hiç fark etmez- kendimizi en “biz” gibi
hissettiğimiz, en başarılarımızla gurur duyduğumuz yer şüphesiz ki
mutfağımızdır. Her birimiz için eşimizden, çocuğumuzdan ya da dostlarımızdan
duyacağımız bir “ellerine sağlık, her şey harkaydı” sözü, günün bütün
yorgunluğunu üzerimizden almaya yeter de artar bile…
Gelin görün
ki ev işleri, çocuklar, hayat şartlarının zorluğu nedeniyle bütçeye katkıda
bulunma zorunluluğu gibi nedenler, bayanlar için mutfakta geçirebilecek zamanı
oldukça kısıtlıyor. Bu nedenle çoğumuz saatlerimizi alacak şeyler yerine pratik
olanlarını tercih etmek durumunda kalıyoruz. Bu şartlar göz önüne alındığında
da, bize zamandan kazandıran, mutfakta işlerimizi kolaylaştıran bilgiler, yaşam
kalitemiz için “can simidi” görevini görüyor…
KADINCA
KARARINCA PRATİK BİLGİLER
-Cevizlerin
kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun
içerisinde bekletin. Böylece içleri de
dağılmayacaktır.
-Unlarınızın böceklenmemesi için, un
kavanozunun içerisine bir adet defne
yaprağı koyun.
-Yumurtaların
haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba
kaşığı sirke koyun.
-Büyük
miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8
hafta
boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
-Kabarık
bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine
bir çay
kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya
ilave edin.
Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
-Sarımsaklarınızı
her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız
kabuklarını
soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı
koyarak
muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize,
salatalarınıza
ayrı bir lezzet katacaktır.
-Peyniri
kolay rendelemek için, 15 dakika buzlukta bekletin.
-Bisküvileriniz
yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.
-Eğer
galeta ununuz bittiyse ve ekmeğiniz de yoksa çırpıcı ya da blenderden
geçireceğiniz
kornfleksler aynı işlemi görecektir.
-Sert
etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin. Yumuşadığını
göreceksiniz.
-Domates
salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı
(sosunuzu) tatlandıracaktır.
-Mantarların
daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu
koyun, 5 dakika bekletin. Daha sonra pişirin.
-Fırında
tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine
bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin.
Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.
-Hazırladığınız
kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok. Dikiş
ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde
kesildiğini göreceksiniz.
-Hazırladığınız
kekin, fırında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte fırına
koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.
-Mantarları
hiç bir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış olurlar.
-Tencerede
kalan soslu makarnayı ısıtmak çoğu kişiye zor gelir. Çünkü tencerenin dibi
tutar yada alt tarafı ısınır üzeri soğuk kalır. Makarna kabını kaynar su dolu
tencerenin içerisine koyun (benmari usulü) bir süre ocak üzerinde bekletin.
Böylece makarnanız kolayca ısınacaktır.
-Hamur
açarken merdane yerine içi buz gibi su dolu bir şişeyi deneyin. Hamurunuzun
daha kolay açıldığını göreceksiniz.
-Pişirdiğiniz
sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker yada limon suyu koyun.
-Kavanozdaki
hardal kurumaya başladıysa içerisine birkaç damla limon suyu yada sirke ile toz
şeker ilave edin iyice karıştırın
-Buz
kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal, limon ve dilediğiniz
meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.
-Katı
yumurtayı parçalamadan kesmek için kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suyun
içerisine koyup ıslatın ve kesin. Dağılmayacaklardır.
-Kızartma
yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını
anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın. Ekmekte kara lekeler
oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.
-Kızarttığınız
tavuğun tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk
parçalarını bir süzgece koyun. Tencerenin içerisinde su kaynatın ve süzgeci
üzerine oturtun. Buharda ısıtılan tavuk lezzetinde hiçbir şey kaybetmeyecektir.
Hatice
Kübra Tongar


0 yorum: "Pratik Bilgiler 2"