Comments

5 Temmuz 2015

Fransa'da Yapılan İlginç İcat "Türk Kafası"

Sultan Abdülaziz ve 3.Napolyon

Sultan Abdülaziz Avrupalı devletler ile bağını güçlendirmek için Kral 3.Napolyon'un daveti üzerine 1867 yılında Avrupa'ya seyahat etmeye karar verir.  Hazırlığa başlanır, gidilecek ülkeler hakkında planlar yapılır ve Padişah yola çıkacakları vapurun hazırlanması emrini verir.  Padişahın bindiği vapur Malta, Napoli derken yolculuğun 9. günü Tolun Limanı’nda Fransız Donanması tarafından askeri tören ile karşılanır.  Kral 3. Napolyon Elize Sarayı önünde Sultan Abdülaziz'e halkın katılımı ile büyük bir tören düzenler. Fransız halkı Sultan Abdülaziz'e büyük ilgi gösterir. Fransa'nın başka şehirlerinde yaşayan insanlar Sultan'ı görmek için Paris'e akın ederler.


   Türk Kafası
   
İmparator 3. Napolyon 1 gün sonra Sultan Abdülaziz'e Paris'in turistik mekanlarını gezdirmeye karar verir. Büyük bir kafile, önlerinde Sultan Abdülaziz ve 3. Napolyon ile Paris sokaklarını dolaşırken Sultan'ın gözüne dükkanların kenarında duran günümüzde güç itici veya vuruş ölçer denen cihaz takılır.

Sultan 3. Napolyon'a dönerek cihazı gösterir "bu nedir?" diye sorar. Kral ilk önce sessiz kalır ama Sultan sorusunda ısrar edince dönüp "Bunun ismi Türk kafasıdır" cevabını verir.

Sultan Kralın cevabı karşısında tebessüm ederek cihazın ne işe yaradığını sorar. Sultan Abdülaziz yanındaki Fransız tercümana döner ve "Türk Kafası" denen cihazın nasıl çalıştığını sorar. Tercüman oradaki bir askerden göstermesini ister. Asker bir yumruk vurarak Sultan Abdülaziz'e ibredeki değeri gösterir.

Sultan Abdülaziz cihazın nasıl çalıştığını gördükten sonra yanına Keçecizade Fuad Paşa'yı çağırır ve denemesini ister. Fuad Paşa gerilerek öyle bir yumruk vurur ki ibre hızlı bir şekilde dönerek en üst seviyeye çıkar ve hızını alamayarak camı kırıp dışarı çıkar.  Bunu gören cihazın sahibi şaşkınlığını gizleyemez ve böyle bir şeyin ilk defa olduğunu söyler.

Bunu gören Sultan Abdülaziz, Kral 3. Napolyon'a döner ve gülerek "Bu Türk kafası olamaz, olsa olsa ecnebi kafası olur." diye cevap verir.

.  

   

0 yorum: "Fransa'da Yapılan İlginç İcat "Türk Kafası""