YUMURTA
PİŞİRİRKEN
•
Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra eller, kullanılacak kaplar ve
araçlar yıkanmalıdır.
•
Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır.
•
Kullanılacak sayı kadar yumurta buzdolabından çıkartılmalıdır.
•
Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin
haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.
•
Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı
katılaşır.
•
Yumurta içeren bütün tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın
hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır.
Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır.
•
Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden
biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller. Pişirme ile bu olumsuz etki
önlenir.
•
Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Örneğin; yumurtayı
haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile
birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur.
•
Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme
yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için
yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir.
Kaynak: AB Yumurta
.
0 yorum: "Yumurta pişirirken nelere dikkat etmeliyiz ?"