Birçok yiyecek, tekrar ısıtıldıklarında toksin yaymaktadır. Bu
sebeple, bu yiyecekleri salatalarda veya soğuk yemeklerle tüketmek daha risksiz
bir yaklaşım olabilir. Özellikle bazı besinleri tekrar tekrar ısıtmak sindirim
sorunlarına hatta besin zehirlenmelerine yol açabilir.
Sağlıklı
beslenme için sadece doğal gıdalar kullanmak yeterli değil. Hangi malzemelerle
yapıldığı, nasıl pişirildiği, nasıl ve ne kadar süre saklandığı da iyi
beslenmenin önemli şartları arasında.
İşte tekrar ısıtmamanız gereken
yemekler…
1- TAVUK:
Tavuk,
en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve
ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da
soğuk olarak tüketilmelidir.
Tavuğu
tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce
sindirilememesine sebep olmaktadır. Eğer hazırlandıktan hemen sonra
tüketilmezse, tekrar ısıtılabilir ancak sadece düşük ısıda.
2- MANTAR:
Tekrar
ısıtıldığında besin değerini kaybeden mantar, riskli besinler arasında.
Sindirim sorunlarına yol açtığından bir seferde tüketilmesi öneriliyor.
3- YUMURTA:
Yumurtanın
da tavuk gibi ısıtıldığında protein yapısı değişiyor ve içindeki su miktarı
azalıyor. Nadir görülen bir zehirlenme türü olsa da yumurtalı yemekler ve
sosları tüketirken dikkatli olmakta yarar var.
4- KEREVİZ:
Eğer
çorbanızda kereviz bulunuyorsa, vücudunuza verebileceği zarardan dolayı tekrar
ısıtmaktan kaçının. Kerevizde de, tekrar ısıtıldığında nitrite dönüşen nitrat
bulunmaktadır.
Bu
da kerevizin yeniden ısıtılması durumunda potansiyel kanserojen bir yiyecek
olması anlamına gelmektedir. Bu bağlamda, çorbanızı yeniden ısıtırken
içeriğindeki kerevizi çıkarmayı deneyebilirsiniz.
5- PANCAR:
Pancar
da, yeniden ısıtıldığında nitrite dönüştüğü bilinen nitrat içermektedir. Bu
sebeple pancar da; eğer sağlık problemleri ile karşılaşmak istemiyorsanız;
yeniden ısıtmaktan kaçınmanız gereken besinlerdendir.
Pancardan
maksimum fayda sağlamak için salatalarda veya smoothie yapımında kullanmayı
deneyebilirsiniz.
6- ISPANAK:
Ispanak
kesinlikle bir seferde tüketilmeli. Çünkü ıspanakta bulunan nitrat, tekrar
ısıtıldığı zaman nitrite dönüşüyor. Özellikle bebeğinize ıspanak verirken buna
dikkat etmenizde yarar var. Bebekler için 5 mg nitrit alımı bile ciddi
zehirlenmeye yol açabilir.
Yalnızca
ıspanak değil; marul, lahana, roka gibi çiğ tükettiğimiz diğer yeşillikler de
aynı listede en tehlikeli yiyeceklerin başını çekiyor.
2 SAATTEN FAZLA ODA SICAKLIĞINDA
BEKLETMEYİN
Yemekler
oda sıcaklığına geldiğinde, iyi bir saklama kabına koyarak buzdolabına
kaldırın. En önemli nokta ise pişmiş yemekler 2 saatten fazla oda sıcaklığında
beklememeli. Çünkü bakteri üretecektir.
PİŞMİŞ VE PİŞMEMİŞ ET YAN YANA
DURMAMALI
Çiğ
eti kestiğiniz bıçağı, pişmiş eti kesmek için kullanmayın. Pişmiş et koyduğunuz
tabağa aynı zamanda pişmemiş eti de koymayın. Başka bir tabak kullanın.
KAŞIKLARI AYIRIN
Yemeği
karıştırdığınız kaşık ile yemeğin tadına baktığınız kaşık ayrı olsun. Üstelik
tadına baktıktan sonra kaşığı yıkamadan tekrar yemeğe daldırmayın.
EN FAZLA 1 KEZ ISITIN
Yemekleri
en fazla 1 kez ısıtın. Tekrar tekrar ısıtmak bakteri oranının artmasına neden
olur.
Isıtacağınız
zaman yemeğin kaynama derecesine gelmesini bekleyin. Kokusu geldiğinde yemek
ısınmış demektir.
Çiğ
kıymayı derin dondurucuda 4 aydan fazla bekletmeyin. Pişmiş ya da kavrulmuş et
ise derin dondurucuda 2 -3 aydan fazla bekletilmemeli, tüketilmelidir.
Kaynak:
hayatmutfakta
0 yorum: "Soğuyup Isıtıldığında Zehirleyen Yiyecekler"