Gilaburu,
tabiattan gelen bir şifa kaynağı... Ağrısız sancısız böbrek taşını eritiyor.
Ayrıca, hipertansiyon, idrar yolu hastalıkları, kadınlarda rahim ve yumurtalık
sorunlarına, erkeklerde ise prostat problemlerine faydalı...
Gilâburu:
Doğal şifa deposu
Erciyes
Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Ahmet Aksoy, yurt içinde ve dışında birçok üniversitede yapılan araştırmaların
gilaburu bitkisinin şifa kaynağı bir bitki olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Kayseri
ve yöresinde yetişen gilâburu bitkisinin doğal şifa kaynağı olduğu belirtildi.
Gilâburu
bitkisinin ve suyunun birçok hastalığa iyi geldiğini ifade eden Erciyes
Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Ahmet Aksoy, şöyle söyledi:
“Gilâburu
suyu içeriğindeki asitler nedeniyle anti kanserojen ve antioksidan özelliğe
sahiptir. Antioksidanlar, vücutta serbest radikalleri bağlayarak, sağlığa
zararlı birçok olumsuz etkiyi durdurmakta. Bu özelliği nedeniyle gilâburu suyu,
yaşlanmayı geciktirici, mutasyonu engelleyici, kanseri durdurucu ve kolesterolü
düşürücü etkiye sahip. Gilâburu bitkisi, kanser önleyici, antioksidan ve C
vitamini deposu, kısaca her derde deva bir bitki. Bu bitkinin suyunu midesinde
ve bağırsaklarında ülser olanlar tüketmemeli. Çünkü bitki asitli bir yapıya
sahiptir. Bu bitkinin ortaya çıkmamış diğer şifalı özelliklerinin tespiti için Erciyes
Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırmalar devam ediyor.”
GİLABURU
BİTKİSİ
Kayseri
ve çevresinde sıklıkla yetişen ve üzüm meyvesini andıran, 30-40 meyve tanesi
bir salkım oluşturan gilaburu, Kayseri ve çevresinde “gilaburu, gilebolu,
gilaboru, gilabı, giraoğlu”, Konya’da “giligili, gilaboru veya giraboğulu”,
Sivas ve Yozgat’ta “gilaburu, girabolu, geleboru”, Tunceli’de “dağdağan,
dağdığan, geleboru, gilabada ve gildar” adıyla biliniyor.
Ağaçtan
sonbaharda toplanan gilâburu meyvesi, su dolu bir kapta bir süre salamura
yapılarak bekletildikten sonra suyu sıkılarak veya taneleri yenilerek
tüketiliyor.
Bazı
meyve suyu fabrikaları ise gilâburu suyunu şişeleyerek piyasaya sürüyor.
(ntvmsnbc)
21.
yüzyıl ile birlikte yeniden keşfedilen alternatif tıp ile Gilâburu’da (vibirnum
opulus) yeniden keşfedilmeye başlanmış.
Türkiye’de
İç Anadolu’ nun çeşitli yerlerinde yetiştirilen "Gilâburu" meyvesi
başta böbrek taşı, böbrek tembelliği, böbrek kistleri, idrar yolu
rahatsızlıkları, prostat, hiper tansiyon ve kadın hastalıklarının tedavisi
olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı yüzyıllardır yöresel ve kültürel görenek
olarak uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Bu
tespit ülkemiz için olduğu kadar dünya içinde haklı ve yerinde bir tespittir.
ABD
ilaç departmanı olan United States Pharmacopoeia tarafından birkaç yıl önce
onaylanan bu madde sıvı özüt, bileşik tentür ve bileşik iksir formlarında
üretilmekte her tür sinirsel rahatsızlık ve halsizlik durumu efektif olmak
üzere her tür kramp, spazm, nöber ve tetanozda ayrıca kalp rahatsızlığı
çarpıntı ve romatizmaya karşı başarıyla kullanılmaktadır.
Gilâburu’nun
Latince adı (Vibirnum Opulus-Guelder Rose)'dur.
İçinde;
reçine, vibirnum, valerianic vsit, organik asitler, tanin, salicosides,
saponins etken maddeleri bulunmaktadır.
Birçok
hastalığın tedavisinde ve hastalıklardan korunmada kullanılmaktadır.
İşte
"Gilâburu”nun faydalı olduğu hastalıklar
KALP
– TANSİYON: Gilâburu yatıştırıcı, damar genişliği düzenleyici, iskelet ve kas
rahatlatıcı, kalp güçlendirici etkiye sahiptir. Kas gerilimini azaltır ve
spazmları engeller.
Hipertansiyonda
Cardiovascular sistemini rahatlatır ve tansiyon rahatsızlığından kaynaklanan kabızlığı
engeller.
Harici
kullanımda kramp ve kas gerilmesini rahatlatır Bazı migren vakalarında da
yardımcı olabilir.
İDRAR
YOLU HASTALIKLARI: İdrar kanalındaki iltihaplanmaları temizler.
İdrar
kanalındaki daralma ve boğumları açar, idrar zorluğu ve yanmalarına karşıda son
derece etkili ve tedavi edicidir.
PROSTAT:
Gilâburu, idrar kanalındaki genişletme özelliği ile mesanenin bir seferde ve
kolaylıkla boşalmasını sağlar.
Gece
ve gündüz sık tuvalete çıkmayı azaltır. Hasta ilk kullandığından itibaren
faydasını hissetmeye başlar.
KADIN
HASTALIKLARI: Adet zorluğu ve düzensizliğine karşı çok etkilidir. Spesifik
olarak; kramp, yumurtalık ve rahim kası rahatsızlıklarının tedavisinde
kullanılır. Rahimi rahatlatır.
Böylece
adet görme krampları sona erer ve menstursyondan kaynaklanan ağrıları azaltır.
Düşük
durumu ve tehlikesinde kullanılır. Damar genişliği düzenlenmesinden dolayı adet
dönemlerinde aşırı kan kaybını ve menopozdaki kanamaları azaltır.
BÖBREK/
BÖBREK TAŞI: Böbrek taşlarının bütün cinsleri; aslıları itibariyle suda
çözünmeyen kalsiyum tuzu olup bu tuz oluşumunu yerinde eritecek bir ilaç
bulunmadığından dolayı lazer, ses dalgası vs. gibi yollarla böbrek taşı
fiziksel olarak parçalanıp yerinden oynatılarak düşürülmeye çalışılmaktadır.
(Diğer bir yöntem açık operasyondur.) Ve bu yöntemler hastaya aşırı ağrı sancı
vermenin yanında kalıcı yan tesirleri olan yöntemlerdir.
Gilâburu
ise böbrek taşını, diğer usullerde (lazer vs.) olduğu gibi; fiziksel parçalanma
yöntemi ile değil kimyasal çözünme ile yok ettiğinden dolayı ne taş çözünürken
ne de idrar ile birlikte atılırken hasta ağrı sancı hissetmez.
Taşın
oluşum süreci tersine işleyerek, taş tamamen erir ve idrar ile birlikte
kimyasal madde olarak atılır.
1
kür: (15 Lt.) Gilaburu 1 hafta içerisinde 6 - 8 mm böbrek taşını
eritebilmektedir.
Taş
8 mm’ den büyük ise her 8 mm için bir kür düşünülmelidir. Gilâburu ayrıca
böbrek tembelliğine ve bazı cins böbrek kistlerine de iyi gelmektedir.
NOT:
Sertliğinden dolayı lazerin de kıramadığı kristalize cins böbrek taşını Gilâburu
da eritemeyebilir. Bu cins taş ile karşılaşma riskiniz % 1- 2 civarındadır.
HAZIRLANIŞI
ve KULLANILIŞI
Su
içerisinden alınan Gilâburu bir süzgeç veya kevgir üzerinde ezilir.
Meyvenin
çıkan suyuna kendisi kadar normal içme suyu ilave edilir ve bu karışım
sıkıldığından itibaren 24 saat içinde hasta tarafından içilir.
Tadı
hafif ekşi olan Gilâburunun mümkün olduğu kadar bu haliyle içilmesi tavsiye
edilir.
Buna
rağmen hasta içmekte güçlük çekiyor ise mümkün olduğu kadar az olmak kaydı ile
karışım şeker ile tatlandırılabilir.
DİKKAT!
•
*Hastanın 24 saat içerisinde tüketebileceği sıvı bir seferde hazırlanmalıdır.
Diğer deyişle hazırlanan sıvı mutlaka 24 saat içinde tüketilmelidir.
•
*Hazırlanan sıvı hasta tarafından aç olarak tüketilmelidir.
•
*Gerek meyve gerekse sıkılarak hazırlanmış sıvı sıcaktan ve direkt gün
ışığından korunmalı serin bir yerde saklanmalıdır.
•
*Gilâburu kullanımı zamanla yayılmamalı olabildiğince yoğun kullanılmalıdır.
•
*Günde en az 1 kg. Gilâburu ezilerek suyu yukarıda anlatıldığı şekliyle
hazırlanıp kullanılmalıdır.
•
*Bekleyen meyve mutlaka su içinde ve serin yerde muhafaza edilmelidir.
•
*Kevgirde ezilerek elde edilen Gilâburu öz suyuna mutlaka 1/1 ölçüde su katılmalıdır.
•
*Gilâburunun bugüne kadar hiçbir yan tesiri tespit edilmemiştir.
0 yorum: "Gilâburu böbrek taşını eritiyor! "