*Bugün
dünyanın en önemli kanser ilacı köpek balığı kıkırdağıdır. Köpekbalığından
çikan sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur Günde 100 cl
. zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene
alınır. Zeytinyağı kanser riskini % 50'ye yakın azaltmaktadır.
*
Zeytinyağı hücreleri korur. Zeytinyağının içinde bulunan Oleiprine adlı madde
sayesinde hücreler yenilerek kansere karşı hücreleri korur.
*Zeytin
yağı üretim aşamasında ısıyla temas etmemesi gerekiyor. Bu nedenle sağlıklısı
Riveriya değil, Sızma olanıdır. Aslında en doğrusu, kokusuna alışıp mümkün
olduğunca az veya hiç rafine edilmemişi kullanmaktır.
*Zeytin
ağacının dalları, yaprakları ve reçinesi olduğu kadar, yağıda yıllardır
ilaçların bileşimlerinde yer alan doğal maddelerden birisidir, doğal bir
ilaçtır.
DERİ
TAHRİŞLERİNE KARŞI ZEYTİNYAĞI
*Yiyeceğin
yanısıra merhem olarak da kullanılan zeytinyağı; tahrişin neden olduğu acı ile
yanmayı giderici ve yumuşatıcı özellikleri olan losyondurda.
*Zeytinyağı,
derinin foliküllerine penetre olabildiği için, gerek internal gerekse eksternal
dokuların yara veya iritasyonunda ve enfeksiyonlara karşı faydalıdır.
SİNDİRİM
İÇİN ZEYTİNYAĞI
*Sindirim
sistemini etkiler; ister soğuk olsun, ister sıcak olsun zeytinyağı mideyi
çepeçevre koruyucu bir tabakayla sararak mide asitini azaltır. Yemek öncesi
veya sonrası alınan bir kaşık zeytinyağı, mide zarını örtüp alkolün işlemesini
önleyeceği gibi, karışık içkilerin yol açtığı sarhoşluğu da azaltır.
*Gastrit
ve ülsere karşı korumada etkin yardım sağlar. Hazmı en kolay olan zeytinyağı
besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak
bağırsakların çalışmasını düzenler.
Isıtılmış
olsun yada olmasın zeytinyağı gastrik asiditeyi azaltabilmektedir. Tahriş
giderici etkileri ülsere karşı koruma sağlar. Bağırsaklardan yiyecek geçişini
kolaylaştırmak suretiyle konstipasyona engel olur.
SAFRA
KESESİ SAĞLIĞI İÇİN ZEYTİNYAĞI
*Zeytinyağı
safra kesesinin kontraksiyonlarını (kasılma) ve safra salgılanmasını uyararak
safra taşı oluşum riskini azaltır, hazmı kolaylaştırır. Dalakta taş oluşumunu
önler. Sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi gelir.
Oruç
tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içerse safra kesesi ve barsakları
rahatlatacaktır.
BASURA
KARŞI ZEYTİNYAĞI
*Sabah
kahvaltıdan önce alınan 1 veya 2 çorba kaşığı zeytinyağı -basit kronik
kabızlığa - iyi gelir (daha iyi netice için suyla karıştırılabilir). Basur
şikayetlerini giderir; sıcak olarak içilir.
*Anne
sütündede bulunan E vitamini ve oleik asit içeriği ile zeytinyağı, normal kemik
gelişimine katkıda bulunur. Anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin beyninin
olduğu kadar, genel olarak sinir sisteminin gelişimini de desteklediğinden,
gebe ve emziren annelere özellikle yararlıdır.
*Zeytinyağı
yaşlanmanın, hem genel olarak doku ve organlar, hemde beyin fonksiyonları
üzerinde ki etkilerini geciktirmektedir.
YÜKSEK
TANSİYONA KARŞI ZEYTİNYAĞI
*Yüksek
tansiyonu düşürür; yaprakları ve dallarından çay yapılır. Taze yada kuru zeytin
yaprağını 300 gr. suda 15 dakika kaynatıp, süzdükten sonra şeker ilave edrek 15
gün boyunca her sabah akşam sıcak içmek faydalıdır.
KAN
ŞEKERİ İÇİN ZEYTİNYAĞI
*Kan
şekeri seviyesinin düşmesine yardım eder.
*Ağrı,
romatizma, burkulma ve adale incelmelerinde; zeytinyağı sürülür veya 200 gr
taze çiçek ve yaprak, 100 gr sarı papatya ile 1 kg zeytinyağını arada sırada
karıştırarak iki saat 'benmari' içinde kaynattıktan sonra içindekileri süzüp
ağrı veren yerler ovulur. Kapalı yanıklarda zeytinyağı sürülerek kullanılır.
KOLESTROL
İÇİN ZEYTİNYAĞI
*Kötü
kolesterol LDL'yi azaltırken, iyi kolesterol HDL'yi artırır.(Yüksek LDL
kolesterolü seviyesine bağlı olarak yükselen kolesterol seviyesinin
aterosklerotik kalp hastalığında nedensel rol oynadığı kuşkusuzdur.Epidemiyolojik
veriler koroner kalp hastalığı vakalarındaki düşüşün total veya LDL
kolesteroldeki düşüş ile beraber olduğunu göstermektedir.)
*Diyetle
alınan doymuş yağ asitlerinin (DYA) total kolesterol seviyesini yükseltettiği
iyi bilinmektedir. DYA ile tetiklenen kolesterol yüksekliği çoğunlukla LDL
kolesterolündeki yüksekliğe bağlıdır. DYA ve hayvansal yağdan zengin diyetler
HDL kolesterolü ve apo A-1 de de yükselmeye yol açar.
*Yüksek
karbonhidratlı ve düşük yağlı diyet tüketen toplumlarda düşük HDL kolesterol ile
düşük LDL kolesterolün birlikte bulunması koroner riski artırmazken, yüksek DYA
içeren diyete bağlı olarak LDL'nin yükseldiği toplumlarda daha yüksek HDL
seviyesine rağmen koroner riski yüksektir.Yüksek hayvansal yağ içeren
diyetlerin LDL- HDL oranını, düşük yağ içeren veya çoklu doymamış yağ asitinden
(ÇDYA) zengin diyetlere kıyasla daha fazla yükselttiği görülmüştür.
Laurik,
miristik ve palmitik asit birlikte tüm DYA ların başında gelirken, mistrik asit
tereyağında, hurma çekirdeğinin yağında, hindistan cevizinin yağında
bulunmaktadır.Son ikisi aynı zamanda çok yüksek oranlarda laurik asitte
içerirler.Bu üç yağdan hangisinin kolesterol yükseltme potansiyelinin en fazla
olduğu hala tartışma konusudur. Her üçününde LDL kolesterolünü yükselttiği
yapılan çalışmalarda gözlenmiştir.
DYA
yerine linoleik asit konulduğunda total kolesterolde düşüşe neden olmaktadır.
Diyetteki
başlıca tekli doymamış yağ asidi oleik asittir.Oleik asit zeytinyağında hakim
olan yağ asididir.
Düşük
yağlı, yüksek karbonhidratlı diyetler total ve LDL kolesterol
konsantrasyonlarını anlamlı olarak düşürürken aynı zamanda kesinlikle HDL
seviyesinde de düşüşe neden olur.
0 yorum: "SAĞLIK İÇİN ZEYTİNYAĞI"